Το όμορφο χωριό Αγγλισίδες είναι κτισμένο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Οι Αγγλισίδες βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Λάρνακας, ανάμεσα στην πόλη της Λάρνακας και την Κοφίνου, αλλά και στη νότια πλευρά του Σταυροβουνίου. Πρόκειται για ένα χωριό με κυρίαρχο το χρώμα της ελιάς από τα πολύ παλιά χρόνια. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις ομορφιές του χωριού κατέχει η αιωνόβια ελιά που εδώ και 700 χρόνια στέκει σαν άγρυπνος φρουρός στη γη των Αγγλισίδων. Περισσότερα: Αιωνόβια Ελιά
Οι Αγγλισίδες είναι ένα χωριό που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, τόσο λόγω της γεωγραφικής του θέσης όσο και των έργων που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν. Περισσότερα: Έργα Στο χωριό αυτό παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία συνυπάρχουν, αφού στις Αγγλισίδες συναντά κανείς τόσο γειτονιές με σπίτια μοντέρνας αρχιτεκτονικής όσο και γειτονιές με σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Ιστορικά στοιχεία /Ονομασία
Παρατηρώντας κανείς παλιούς χάρτες, θα βρει σημειωμένο το χωριό με διάφορες ονομασίες. Από αυτό ο Καρούζης συνάγει πως το χωριό ήταν σίγουρα μεσαιωνικό. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια προσθέτει πως το χωριό ήταν σημειωμένο στους παλιούς χάρτες ως «Elisides».
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορές εκδοχές με γνωστότερες τις ακόλουθες:
• Η πρώτη εκδοχή, η οποία προέρχεται από τον Σίμο Μέναρδο και διασώζεται στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνδέει το όνομα του χωριού με τη λέξη «εγκλείστρα», το ασκητήριο του μοναχού. Αυτή η ερμηνεία δικαιολογεί γιατί το όνομα του χωριού είναι γραμμένο και ως εξής: «Αγκλεισίδες».
• Η δεύτερη εκδοχή, η οποία παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Αγγλισίδων*, αναφέρει πως το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ύπαρξη πολλών υπόγειων εκκλησιών. Και αυτή η εκδοχή όπως και η προηγούμενη, αλλάζει την ορθογραφία του χωριού, μετατρέποντας το πρώτο «ι» σε «η».
• Μια άλλη εκδοχή που αναφέρεται και αυτή στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα συσχετίζει την ονομασία του χωριού με έναν άγγλο επισκέπτη που καθώς περπατούσε στα βουνά του χωριού έχασε τη γυναίκά του. Τότε άρχισε να την ψάχνει, ρωτώντας τους χωριανούς «Άγγλις ί(δ)ες» εννοώντας «Είδες καμιά Αγγλίδα;». Αυτή η ιστορία διαδόθηκε από ένα πλανόδιο έμπορο που πήγαινε σε ένα καφενείο της Λάρνακας και αφηγούταν αυτή την ιστορία. Όσοι άκουσαν την ιστορία έλεγαν καθώς έψαχναν τον προαναφερόμενο πλανόδιο «Πού είναι εκείνος από το «Άγγλισίδες;».
http://www.anglisides.com/gr