Ο Περιηγητής σας είναι πολύ παλιός με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως συμβατός. Μάθετε περισσότερα.
EN EL

Ο Δελίκηπος είναι ένα όμορφο μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας με κυρίαρχο το χρώμα του πεύκου. Περιδιαβαίνοντας κανείς το Δελίκηπο, θα θαυμάσει εκτός από τις πευκόφυτες περιοχές του χωριού, καλλιέργειες με σιτηρά, ελιές και χαρουπιές καθώς και πολλές φραγκοσυκιές εντός του οικισμού.Ιδιαίτερα επιβλητικές είναι οι αιωνόβιες ελιές που θα λέγε κανείς πως στέκονται σαν άγρυπνοι φρουροί εδώ και αιώνες στο Δελίκηπο για να προστατεύσουν τους λιγοστούς του κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο Δελίκηπος είχε μόλις 8 κατοίκους, το εν τρίτο του πληθυσμού που αριθμούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ το 2011, 15 κατοίκους.

Ιστορικά στοιχεία
Σύμφωνα με το Φλώριο Βουστρώνιο, στα μέσα του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1461, αποτελούσε φέουδο. Ο Δελίκηπος επίσης εμφανίζεται σε ενετικούς χάρτες αλλά και στο χειρόγραφο του Λειμωνίδα.. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια συμπληρώνει πως το χωριό είναι σημειωμένο σε μεσαιωνικούς χάρτες ως “Dilichiper”.

Ονομασία
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές:
Η πρώτη εκδοχή, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνδέει την ονομασία του χωριού με το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη της περιοχής, ο οποίος ονομαζόταν Δελής. Ως εκ τούτου, από τη φράση «ο κήπος του Δελή», προκύπτει το όνομα του χωριού.
Μια άλλη εκδοχή για το χωριό αναφέρει πως το όνομα του χωριού έχει ως πρώτο συνθετικό την ιταλική λέξη “bella” που σημαίνει «ωραίος», καταλήγοντας πως η ονομασία του χωριού σημαίνει «ωραίος κήπος». Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, η εκδοχή αυτή είναι σωστότερη τεκμηριώνοντας την άποψη αυτή γράφοντας πως το χωριό προϋπήρχε της τουρκοκρατίας (1570-71).

Μέγας Χορηγός
Κύριος Χορηγός
Εντάξει!
Ο ιστοχώρος μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Περισσότερες Πληροφορίες