EN EL
EN | EL
16 Νοεμβρίου 2015

Σε μία λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (16/11) η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στο υπό ανέγερση ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας μας. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Νίκο Αναστασιάδη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, εκκλησιαστικού και αθλητικού κόσμου και αθλητών και αθλήτριων όλων των τμημάτων της ομάδας μας, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.
Πριν την έναρξη και κατά την διάρκεια, προβλήθηκε βίντεο με την πρόοδο των εργασιών ανέγερσης του γήπεδου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες, με τον πρόεδρο του Σωματείου μας, κύριο Άντρο Καραπατάκη να χαρακτηρίζει ιστορική μέρα την σημερινή για τον κόσμο της ΑΕΚ και της Λάρνακας, στην συνέχεια ανέλυσε τους λόγους που αποφασίστηκε η ανέγερση του γηπέδου, το κόστος του όλου έργου και ευχαρίστησε όσους έχουν βοηθήσει στο να γίνεται το όνειρο πραγματικότητα.
Αναλυτικά η ομιλία του κύριου Καραπατάκη:
«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Σεβαστό Ιερατείο,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον κόσμο της ΑΕΚ και όλους τους Λαρνακείς. Ένα όνειρο δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά. Η AΕΚ Λάρνακας αποκτά το δικό της ποδοσφαιρικό Γήπεδο. Εκ μέρους του Δ.Σ και των Μελών του Σωματείου μας σας καλοσωρίζω στην αποψινή τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου και σας ευχαριστώ όλους που είστε παρόντες σε αυτή την ιστορική εκδήλωση.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Αγαπητοί Φίλοι,

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2013 και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ανέλαβε μεταξύ άλλων την δέσμευση για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου.

Οι κύριοι λόγοι της απόφασης αυτής πηγάζουν από το γεγονός ότι το υφιστάμενο γήπεδο ποδοσφαίρου:
(α) δεν καλύπτει τις σημερινές σύγχρονες απαιτήσεις προδιαγραφών ασφαλείας και θέασης,
(β) μέρος των εγκαταστάσεων του παρουσιάζει σημεία διάβρωσης και στατικής ανεπάρκειας, και
(γ) δεν ειναι εμπορικό, αφού η παρεμβολή του στίβου μεταξύ των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου δημιουργεί ανασταλτικό παράγοντα προσέλκυσης φιλάθλων στο γήπεδο.

Με γνώμονα όλα τα πιο πάνω, πήραμε την πρωτοβουλία να σχεδιάσουμε ένα απλό, λειτουργικό αλλα και σύχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, αποφασίσθηκε να κατασκευαστεί σε φάσεις.

Η Α’ φάση, που κατασκευάζεται τώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαίου 2016, προνοεί τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και την κατασκευή 3 κερκίδων χωρητικότητας 5700 θεατων. Η καταπακτή που θα συνδέει το Νέο Γήπεδο με το υφιστάμενο θα μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους αξιοποιώντας τα αποδυτήρια και τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους του ΓΣΖ. Το κόστος της φάσης αυτής ανέρχεται στα €5,8 εκ.

Στην τελική του μορφή, το γηπεδο θα πληροί ολες τις προδιαγραφές UEFA κατηγορίας 4, θα στοιχίσει €8,5εκ. και θα ειναι χωτιτικότητας περίπου 8000 θεατών. Θα είναι σε θέση να φιλοξενεί εγχώριους και ευρωπαϊκούς αγώνες ποδοσφαίρου, τόσο για τις ανάγκες της ΑΕΚ, όσο και άλλων Σωματείων εντός και εκτός Κύπρου.

Για την ανέγερση και διαχείρηση του όλου Έργου προχωρήσαμε στη σύσταση της δημόσιας εταιρείας Balltown Holdings Public Ltd, που είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της ΑΕΚ και Ιδιωτών Επενδυτών. Μέχρι στιγμής έχουμε εξασφαλίσει ένα μέρος του απαιτούμενου κονδυλιου με ιδιωτική τοποθέτηση κεφαλαίου και εξωτερικό δανεισμό. Για το υπόλοιπο κεφάλαιο θα ακολουθήσει δημόσια πρόσκληση εντός της τρέχουσας εβδομάδας

Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος της Λάρνακας θα ανταποκριθεί δυναμικα σε αυτη την πρόσκληση και θα μας στηρίξει για ακόμα μια φορά, καθως η ολοκλήρωση αυτού του εργου έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πολη μας, και αυτο γιατι:
1ον Είναι το πρώτο μεγάλο έργο κοινής ωφέλειας στη Λάρνακα που ξεκινά με ιδιωτικά κεφάλαια,
2ον Το νέο αναβαθμισμένο Αθλητικό Κέντρο του ΓΣΖ όπως αυτό τελικα θα διαμορφωθεί θα είναι ο μοναδικός πλήρης Αθλητικός χώρος της Πόλης και Επαρχίας της Λάρνακας. Θα συμπεριλαμβάνει γήπεδα ποδόσφαιρου, καλαθόσφαιρας, πετοσφαιρας, ποδοσφαιρου σάλας, κολυμβητήριο, γήπεδα προπονήσεων, γηπεδα διεξαγωγής αγώνων κλασικού αθλητισμού και Ολυμπιακής γυμναστικής, και
3ον Η πόλη μας πρωτοτυπεί, καθώς ο τρόπος σχεδιασμού και κατασκευής αυτού του έργου αποτελει παράδειγμα ορθολογιστικής επιχειρηματικότητας όπου οι Ιδιώτες σχεδιάζουν και επενδύουν και το Κράτος ακολουθεί και στηρίζει.

Προσδοκούμε λοιπον ότι το Κράτος θα στηρίξει την ευγενή αυτή προσπάθεια του Σωματείου μας με το να επιχορηγήσει το έργο, ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του εξωτερικού δανεισμού ή/και η ολοκλήρωση των υπόλοιπων φάσεων.
Το ΔΣ της ΑΕΚ μαζί με πρώην Διοικητικά στελέχη και επενδυτές έδειξε πρώτο το δρόμο προς την ανάπτυξη. Τώρα είναι η ώρα του Κράτους και την κοινωνίας των πολιτών

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεχή στήριξη του και για την αποδοχή της πρόσκλησης μας για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου.
Θα ηθελα να ευχαριστησω επίσης:
Τον προεδρο και το ΔΣ το ΓΣΖ για την άριστη συνεργασία και παραχώρηση του χώρου για ανέγερση του γηπέδου,
Τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου και την Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού για την παραχώρηση δικαιώματος πρόσβασης,
Τον Δήμαρχο Λάρνακας και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την συνεχή στήριξη,
Τα μελη των Δ.Σ της ΑΕΚ και Balltown για τις ατελειωτες ωρες σκληρης δουλειας και ειδικά τους κκ.Ντίνο Λευκαρίτη, Σταύρο Σταύρου, Νικόλα Τρεππίδη, Ιωσήφ Φράγκο για την μεγαλη οικονομική τους συνεισφορα στην ιδιωτικη τοποθετηση κεφαλαιου,
Τους Μελετητές του έργου για τον σχεδιασμό και επίβλεψη, και
Όλους εσάς που διαχρονικα μας παροτρύνετε και μας στηρίζετε.

Ευχαριστώ».

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Λάρνακας, κύριος Αντρέας Λουρουτζιάτης, συνεχάρη όσους εργάστηκαν για να γίνει εφικτό το έργο, το οποίο οφείλει ο Δήμος να βοηθήσει για να ολοκληρωθεί και η Λάρνακα να έχει πρόσθετη αξία σε όλους τους τομείς.
Αναλυτικά η ομιλία του κύριου Λουρουτζιάτη:
«Η ΑΕΚ πέρασε από δυσκολίες προσαρμογής, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ενοποίηση έχει πετύχει. Η ΑΕΚ συγκαταλέγεται, πλέον, στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου, εκπροσωπώντας την Κύπρο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ η 2η θέση που πήρε στην περσινή περίοδο αντικατοπτρίζει τη σοβαρή συγκροτημένη και μεθοδική δουλειά που γίνεται από τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, τόσο στο ποδοσφαιρικό, όσο και στο καλαθοσφαιρικό τμήμα που πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Συγχαίρω θερμά εκ μέρους του Δήμου της πόλης μας τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει εφικτό το σημερινό έργο.

Φίλε Άνδρο Καραπατάκη με το έργο αυτό εσύ, το συμβούλιο και ο κόσμος της ΑΕΚ δημιουργείται μία πολύτιμη υποδομή αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού για τη Λάρνακα και υπογραμμίζεται με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικό θετικό ρόλο που μπορεί να έχει ένα αθλητικό σωματείο για την τοπική κοινωνία στην οποία ανήκει.

Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής για την πόλη μας. Το γήπεδο της ΑΕΚ, μαζί με το ΓΣΖ, το οποίο διαθέτει και στίβο, το ολυμπιακό κολυμβητήριο και το κλειστό γήπεδο καλαθόσφαιρας θα μπορούν να αποτελούν ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά συγκροτήματα προσθέτοντας και ενισχύοντας ουσιαστικά τον στόχο μας στον Δήμο, να καταστεί η πόλη μας ένας αθλητικός τουριστικός προορισμός.

Στη βάση αυτής της στρατηγικής και γνωρίζοντας κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας τις συνεχείς σας προσπάθειες για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, αυτό το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια, οφείλουμε και ως Δήμος να ενισχύσουμε και σας διαβεβαιώνω, φίλες και φίλοι, για τη συμπαράσταση μας, αλλά είμαι σίγουρος και ως Πολιτεία θα συνδράμουμε στην ολοκλήρωση όλων των φάσεων ώστε η Λάρνακα να έχει μέσα από αυτό το έργο πρόσθετη αξία απόδοσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Από την πλευρά του ο εξοχότατος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Νίκος Αναστασιάδης αφού συνεχάρη επίσης όλους τους συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα το ΔΣ του Σωματείου μας, υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει και η Πολιτεία για να βοηθήσει, με την προσπάθεια να αφορά να μπει το κονδύλι για το γήπεδο στον προυπολογισμό του 2017.

Μέγας Χορηγός
Κύριος Χορηγός